Projet Moldavie 3300 est

În perioada 05-14 aprilie 2019, Centrul de Excelență în Transporturi a găzduit un grup de profesori și elevi de la Liceul Marcel Callo, Redon, Franța. 

 Elevii francezi au fost repartizați în familiile elevilor ce își fac studiile în instituția noastră, pentru zilele de weekend. Această experiență le-a oferit posibilitatea să dezvolte relații de prietenie și să se familiarizeze  cu activitățile elevilor noștri în timpul liber, totodată participă și nemijlocit în cadrul acestora. Ulterior,  în  data de 08 aprilie, oaspeții au avut oportunitatea de a cunoaște specificul activității instituției. Astfel, ei au asistat la ore de clasă, la orele de practică, implicându-se , nemijlocit, în unele operațiuni ce țin de domeniul tehnic. Aici, s-a conturat o comunicarea constructivă, amiabilă, interesantă, or, automobilul este liantul care definește interesele comune ale elevilor celor două țări.

Concomitent,  profesorii liceului Marcel Callo, împreună cu  reprezentanții Antenei AUF din Chișinău, au participat la o masă rotundă în cadrul căreia s-au stabilit direcțiile și activitățile de colaborare de perspectivă în cadrul parteneriatului, ce există de 19 ani. La masa rotundă s-a discutat despre mobilitatea academică a elevilor grupelor bilingve în Franța, stagiile de formarea a profesorilor moldoveni  și posibilitățile de completare a bazei metodologice pentru disciplina Limba franceză în domeniu.

În seara aceleiași zile, reprezentanții de la liceul din Franța s-au deplasat în satul Ustia, r. Criuleni, pentru a descoperi viața rurală, obiceiurile, tradițiile și frumusețea plaiului mioritic. Totodată, și-au  propus  participarea în cadrul unei activități de voluntariat, timp de 4 zile.

În acest context elevii Centrului de Excelență în Transporturi,  ai Liceului Marcel Callo din Franța și Colegiului de Autransport din  Kostroma, ghidați de profesori au participat la amenajarea unui parc din acest sat, inițiindu-se în repararea iluminării parcului, a  băncilor, repararea și vopsirea diferitor utilaje pentru distracția copiilor din localitate.

Parteneriatul cu s. Ustia a demarat în cadrul Forumului  Cooperării Descentralizate dintre Franța și  Republica Moldova, inițiat de Ambasada Franței. La amenajarea parcului s-au implicat activ elevii  grupei DC-161b și un elev al grupei MR-161din Centrulul de Excelență.

  În data de 12 aprilie, elevii de la liceul Marcel Callo,  însoți de elevii de la Centrul de Excelență în Transporturi au admirat Chișinăul de seară . În  următoarea zi, plini de curiozitate,  aceștea au spre locurile pitorești de la Orheiul Vechi, unde au făcut cunoștință cu istoria și credința neamului.

Profesorii francezi au fost delectați cu ospitalitatea  familiilor, copii cărora, actualmente, își fac studiile la liceul Marcel Callo. Iar ulterior au revenit la Centrul de Excelență în Transporturi și cu nostalgie, unde au început pregătirile de întoarcere în Franța

Duminică, 14 aprilie 2019 colegii de la liceul Marcel Callo, Redon s-au pornit spre Redon cu la fel cu automobilele, având de parcurs un traseu de 3300 km, păstrând în suflet sinceritatea,  bunătatea bogăția și ospitalitatea poporului moldav.Toate acțiunile din acest proiect le puteți urmări pe facebook prin accesarea: Projet Moldavie 3300 est.