LES AMIS DU FRANÇAIS

      Multilingvismul devine astăzi, o categorie culturală şi economică, care permite unui tânăr să se integreze în mod liber în sistemul global al relaţiilor profesionale şi de afaceri. Astfel, studiul limbilor străine în contextul învăţământului şcolar – este o realitate şi o necesitate a zilei.

      Într-o eră în care limbile străine au devenit instrumente de lucru de zi cu zi în companii, într-o economie tot mai cosmopolită, programul clubului „Clubul Prietenilor limbii franceze“ se bazează pe ideea învăţării unei limbi străine în contextul paradigmei interculturale care implică formarea unui limbaj adecvat contextului prin cultură. Acest curs oferă posibilitatea de a aprofunda studiul limbii franceze, de a îmbogăţi experienţa de comunicare într-o limbă străină şi extinderea filologică şi lingvistică a orizonturilor.

      Obiectivul strategic al cursului este de a dezvolta competenţa de comunicarea interculturală, care implică formarea unui transfer pozitiv şi exhaustiv de cunoştinţe în studierea unei limbi străine.

 

Muzica e simbolul armoniei

Muzica e simbolul armoniei în viaţă,
al acordului desăvârşit.
George Enescu

      Formarea  unei personalităţi multilateral dezvoltate, pregătită pentru viaţă impune realizarea activităţilor extracurriculare şi dincolo de procesul de învăţământ.

     Astfel, profesoarele de limba franceză de la Catedra de filologie au iniţiat elevii anilor I şi III de studii spre perceperea sublimă a muzicii clasice, în cadrul festivalului George Enescu – un concert exceptionnel de musique classique, devenu un véritable lieu de rencontre pour les Beaux-Arts de la culture roumaine et universelle.

     A fost o întâlnire a sufletului cu arta, cu ineditul şi miracolul muzicii. Această revelaţie a lăsat amprente deosebite fiecărui elev.

      Cebotari Cristian, ET173c – „Aceasta  a fost prima mea întâlnire  cu muzica clasică,care m-a emoţionat foarte mult. Sincer să fiu, am ieşit cu o căldură  şi linişte în suflet. Sunt convins că  voi mai reveni la acest gen de muzică, căci ea deja are în inima mea un loc aparte.”

     Chirică Ion, ET152- ,, Sincer să fiu, am trăit nişte sentimente contrariate de spaimă, de necunoscut, dar în acelaşi timp şi de linişte. Necunoscutul se îmbina cu realul, sunetul cu sublimul, acordul instrumentelor cu descoperirea unui nou frumos.”

 

 

CHANTONS, AMIS !

 
Gala Concert des lauréats du Festival de la Chanson francophone.

      Le français ce n’est pas seulement des exercises! Le français est aussi- la musique, la culture, l’interculturalisme, la socialisation, l’échange. C’est pourquoi la professeure de français AlinaCiorici a initié les étudiants, du Gr. ET156, à assister au concert Gala Concert des lauréats du Festival de la Chanson francophone, 08 octobre 2017 , au théâtre Ginta Latina de Chișinău.

 
 

Conférence: La cohabitation culturelle en Europe

avec Dominique WOLTON,
UN SPÉCIALISTE INTERNATIONAL DES MÉDIAS ET DE LA COMMUNICATION

      Aujourd’hui, lundi 9 octobre, dans la Salle du Sénat de l’Université d’État de Moldavie, les étudiants du Centres d’Excellence en Transport, Gr. ET152, guidés par leur professeur de français Ciorici Alina, ont assisté à une Conférence très intéressantes avec Dominique WOLTON sur le thème de la Cohabitation culturelle en Europe.
       Cette conférence a été organisée par l’Alliance Française de Moldavie et l’Ambassade de France, en partenariat avec l’université d’État de Moldavie.
       Cette revue a pour objectif d’étudier de manière interdisciplinaire la communication, dans ses rapports avec les individus, les techniques, les cultures, les sociétés.
       Ainsi, le français est appris non seulement en classe, mais aussi en participant à diverses activités culturelles et scientifiques.