Cursuri De Formare Continuă

ACTIVITĂŢI

I. Organizarea cursuril

or de formare continuă pentru profesorii de discipline tehnice speciale în domeniul transportului din instituţiile de învăţământ profesional tehnic secundar şi postsecundar.

Obiective generale ale cursurilor de formare continuă

1) Dezvoltarea personală şi profesională a cadrelor didactice;

2) Actualizarea competenţelor de bază pedagogice, de specialitate;

3) Însuşirea de noi competenţe;

4) Aplicarea competenţelor de bază la nivelul didacticii specialităţilor;

5) Identificarea şi practicarea un

or noi strategii de predare-învăţare-evaluare;

6) Stimularea cercetării pedagogice/inovaţiei la nivel individual şi în grup/echipă.

 
Condiţii de desfăşurare a programelor de instruire

  1. Săli de curs şi laboratoare dotate cu mijloace didactice necesare programelor de instruire.
  2. Formatori competenţi, cu experienţă în domeniu, instruiţi de experţi naţionali şi internaţionali.

 

VALIDAREA COMPETENŢELOR PROFESIONALE

Validarea competenţelor profesionale dobândite în contexte de educație nonformală și informală

Perspectiva asupra viitorului industriei auto indică o tendință către automobilele electrice (EVs), și există mai multe motive pentru această schimbare și beneficii asociate cu vehiculele electrice, inclusiv:

  1. Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a poluării atmosferice.
  2. Eficiența superioară a motoarelor electrice față de cele cu ardere internă.
  3. Reducerea dependenței de combustibilii fosili și contribuția la diversificarea surselor de energie.
  4. Adoptarea de reglementări stricte privind emisiile în multe țări și regiuni pentru combaterea schimbărilor climatice, stimulând dezvoltarea și adoptarea vehiculelor electrice.

Automobilele electrice sunt considerate în general sigure, dar există câteva aspecte specifice care pot ridica anumite preocupări sau pericole. În deservirea și întreținerea acestor vehicule hibride și electrice, sunt implicate aspecte distincte față de vehiculele cu motoare cu ardere internă convenționale.

Electrocutarea în timpul diagnosticării automobilelor hibride și electrice reprezintă o preocupare importantă. Tehnicienii care lucrează la aceste vehicule trebuie să fie instruiți să respecte proceduri specifice de siguranță și să fie echipați corespunzător pentru a reduce riscul de electrocutare. De asemenea, există un accent deosebit pe identificarea și izolarea în siguranță a sistemelor electrice înainte de intervenții.

Pentru a formaliza procesele de diagnosticare tehnică și mentenanță a autovehiculelor hibride și electrice, în cadrul cursurilor de formare continuă, au fost desfășurate activități practice la stația de serviciu auto DAAC Hermes – Centrul de deservire Renault Dacia Nissan, situat în municipiul Chișinău, strada Petricani 17, cu expertul tehnic Bolea Sergiu.

            În cadrul acestor sesiuni practice s-au abordat următoarele lucrări:

  1. Identificarea și localizarea componentelor din construcția automobilului Renault Zoe ce reprezintă un pericol de electrocutare.
  2. Executarea proceselor de diagnosticare tehnică utilizând softurile specializate de la producătorii Renault pentru automobilele hibride și electrice, în vederea identificării defecțiunilor.
  3. Executarea proceselor de dezactivare a tensiunilor înalte conform documentației tehnice și normative pe automobilul Renault Zoe.
  4. Executarea proceselor de verificare a izolației în zonele critice, utilizând echipamente specializate recomandate conform documentației tehnice și normative.
EV SSL